19 Ocak 2021 Salı

2. Çeşitli Öğretim Teknolojilerinin İncelenmesi

 BAZI ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ

    Günümüzde teknolojinin ve bilimi gelişmesi ile birlikte öğretmenin baş rolde olduğu eğitim etkisini yitirmiştir. Teknoloji ile birlikte hayatımıza giren araç ve gereçler öğretimde önemli roller oynamaktadır. Onlardan bazılarına değineceğiz.
  

                 Ders Kitabı: Eğitim öğretimde en çok şüphesiz en çok başvurulan araçtır. Derse ait bilgilerin bulunduğu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu programa göre dizayn edilmiş yazılı basılı bir kaynaktır. Öğrenmek için öğreten gerekmez.

            Bilgisayar: Öğretimde bilgisayar kullanılması zamandan ve emekten tasarruf sağlamaktadır. Bilgisayarları hızlı işlem yapması, çoğu veriye sahip olması öğretimde verimlilik sağlar. Birçok işletim sistemi vardır. Bunlardan bazıları; Windows, macOS, Linux vb işletim sistemleridir. En fazla olarak Windows işletim sistemi kullanılmaktadır.

            Tablet Bilgisayarlar: Teknolojinin hızla gelişmesiyle bilgisayarlar yerini yavaş yavaş tablet bilgisayarlara bırakmaktadır. Bunun başlıca nedenleri; cihaz boyutunun küçük olmasından dolayı taşınılabilirlik açısından kolaylık sağlaması, el yazı yazmaya olanak tanıması, şarjının uzun süre gitmesi vb sebeplerdir.   



         Televizyon: Eğitim televizyonu, geniş insan topluluklarını eğlendirmek yerine bilgi veren programları kapsar. Öğretmene yardımcı olur, bilgiler görsel içerikler ile akılda kalıcı yer eder, öğrencinin dersten soğumasına bir nevi engel olur. Ülkemizde EBA tv buna örnek olarak gösterilebilir.

        

                Projeksiyon Cihazı: Ders içinde öğretmenin paylaşmak istediği görsel, sunu, video vb şeylerin beyaz bir perde ya da vb bir yapının üzerine yansıtılmasına yarayan araçtır. Öğrencinin dikkatini açık tutar. Sunuş yolunu etkili kullanmayı sağlar.

                Akıllı Tahta: Beyaz tahta üzerinde kalemin hareketini algılayacak alıcı ve projeksiyon cihazlarının birleşiminden oluşmaktadır. Öğrencilere öğretim materyalleri ile etkileşim olanakları verir. Öğrencileri aktif kılacak öğretim etkinlikleri geliştirilebilir. 



                Kamera: Öğrencinin ilgisini çeker. Ders etkinlikleri görsel olarak zenginleştirilir. Ders dışı etkinliklerde de kullanılır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder